20 March 2014

проект идентичност / identity project

 


На 24 март (понеделник) от 19 часа в Център за култура и дебат "Червената къща" предстои премиерата на новия ни проект "Идентичност", в който Ирина и Огнян ще се впуснем в дебрите на народните танци и съвременния пърформанс, заедно с Христина Белева и нейната "чудовищна" гъдулка. Проектът е част от петото издание на платформа "ТриЗависим" в рамките на Софийски Театрален Салон 2014. Същата вечер ще бъдат представени още два проекта - “anti-GONE - it's me” на Галина Борисова и “BIG Gun” на Мартин Пенев. Повече инфо за събитието може да прочетете тук: https://www.facebook.com/events/211973695667390/?ref=22
и в интервюто за NovaNews.
ЗАПОВЯДАЙТЕ !!!

ИДЕНТИЧНОСТ
Авторски проект на Ирина Голева
Участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка) 
Костюми: Велика Прахова 
Инструктор по народни танци: Виктория Керин 

времетраене: 30 минути


„Духовното здраве на един народ се изразява по любовта му към народното творчество.“
Из рекламна брошура за набиране на участници в клуб по български народни танци


„Българско народно творчество“ е общото наименование за произведенията на изкуството и постиженията на културата, предаващи се традиционно от поколение на поколение българи от достатъчно дълго време, за да се забрави името на техния автор. „Съвременно изкуство” е това изкуство, което отговаря на времето, в което се развива. В него присъствието на изпълнителя е централно, той има нуждата да е свободен да изрази себе си и да е отворен към нови техники и различни видове изкуства, които да бъдат използвани в неговата работа.

Пърфорамнс „Идентичност“ проверява връзките и противопоставянето между двата термина в действие и експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци, народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки към темите: хармония/дисхармония, нужда/дълг, спонтанност/представа, диалог/отчужденост. Пърформанс „Идентичност“ е създаден с мотивацията да предложи на аудиторията идеята, свързана със зависимостта на хората да се свързват все по- често със своята идентичност, с нуждата за свързване помежду си чрез усещането за идентичност. От една страна проектът изследва същността на автентичността в средствата на народното творчество и пърформанса и от друга навлиза в сферите на въпросите – от къде идваме, какво ни обединява, народното творчество в момента обединява ли ни и защо от няколко години насам хората ходят масово на курсове по народни танци.


Екипът на „Идентичност” благодари на ТР "Студентина" и танцова школа "Боговица".


Ирина Голева е актриса, автор на 8 независими пърформанса, в които създава собсвена поетика, експериментирайки с живото взаимодействие между текст, движение и музика. Дебютът й като режисьор и актриса на представлението „Пеперудите са всъщност изтребители” веднага е забелязан и получава наградата "Икар 2009" за дебют. През 2011 представление "Ноктюрно - от прахта до сиянието", чийто автор е тя, получава втори "Икар 2011" в категория оригинална авторска музика на живо, а през 2014 музикално танцов пърформанс „Тълковен речник” получава трета награда "Икар 2014" в категория съвременен танц и пърформанс. Заедно със съпруга си актьорът Огнян Голев е основател е на артистичното сдружение „По действителен случай”.