Skip to main content

проект идентичност / identity project

 


На 24 март (понеделник) от 19 часа в Център за култура и дебат "Червената къща" предстои премиерата на новия ни проект "Идентичност", в който Ирина и Огнян ще се впуснем в дебрите на народните танци и съвременния пърформанс, заедно с Христина Белева и нейната "чудовищна" гъдулка. Проектът е част от петото издание на платформа "ТриЗависим" в рамките на Софийски Театрален Салон 2014. Същата вечер ще бъдат представени още два проекта - “anti-GONE - it's me” на Галина Борисова и “BIG Gun” на Мартин Пенев. Повече инфо за събитието може да прочетете тук: https://www.facebook.com/events/211973695667390/?ref=22
и в интервюто за NovaNews.
ЗАПОВЯДАЙТЕ !!!

ИДЕНТИЧНОСТ
Авторски проект на Ирина Голева
Участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка) 
Костюми: Велика Прахова 
Инструктор по народни танци: Виктория Керин 

времетраене: 30 минути


„Духовното здраве на един народ се изразява по любовта му към народното творчество.“
Из рекламна брошура за набиране на участници в клуб по български народни танци


„Българско народно творчество“ е общото наименование за произведенията на изкуството и постиженията на културата, предаващи се традиционно от поколение на поколение българи от достатъчно дълго време, за да се забрави името на техния автор. „Съвременно изкуство” е това изкуство, което отговаря на времето, в което се развива. В него присъствието на изпълнителя е централно, той има нуждата да е свободен да изрази себе си и да е отворен към нови техники и различни видове изкуства, които да бъдат използвани в неговата работа.

Пърфорамнс „Идентичност“ проверява връзките и противопоставянето между двата термина в действие и експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци, народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки към темите: хармония/дисхармония, нужда/дълг, спонтанност/представа, диалог/отчужденост. Пърформанс „Идентичност“ е създаден с мотивацията да предложи на аудиторията идеята, свързана със зависимостта на хората да се свързват все по- често със своята идентичност, с нуждата за свързване помежду си чрез усещането за идентичност. От една страна проектът изследва същността на автентичността в средствата на народното творчество и пърформанса и от друга навлиза в сферите на въпросите – от къде идваме, какво ни обединява, народното творчество в момента обединява ли ни и защо от няколко години насам хората ходят масово на курсове по народни танци.


Екипът на „Идентичност” благодари на ТР "Студентина" и танцова школа "Боговица".


Ирина Голева е актриса, автор на 8 независими пърформанса, в които създава собсвена поетика, експериментирайки с живото взаимодействие между текст, движение и музика. Дебютът й като режисьор и актриса на представлението „Пеперудите са всъщност изтребители” веднага е забелязан и получава наградата "Икар 2009" за дебют. През 2011 представление "Ноктюрно - от прахта до сиянието", чийто автор е тя, получава втори "Икар 2011" в категория оригинална авторска музика на живо, а през 2014 музикално танцов пърформанс „Тълковен речник” получава трета награда "Икар 2014" в категория съвременен танц и пърформанс. Заедно със съпруга си актьорът Огнян Голев е основател е на артистичното сдружение „По действителен случай”.


Comments

Popular posts from this blog

UNLOCK I - Искра - танцьор

UNLOCK ПРОФИЛ Име: Искра Даскалова  Дата на раждане: 13 февруари 1993 Място на раждане: Варна   Професия: танцьор, waacking 

- С какво храниш душата и ума си, за да си Искра, която искаш да бъдеш?
- С време сред природата, музика, танц, книги и връзка със самата мен, която намирам във всички тези неща.
- Кое е последното нещо, което ти беше много интересно? - Взаимоотношенията с хората. Това винаги ми е най-интересно.
- Случка от детството? - Много обичах да карам ролери. И точно веднъж вечер по залез трябваше вече да се прибирам, защото ме викаха от блока, бях карала преди това много много часове и точно на последната права реших, че трябва да се засиля, по възможно най-бързия начин да карам, а не бях падала през цялото каране, всички тези часове, и накрая така паднах точно пред входа, че цялата станах в рани и синини. И тогава ми стана толкова смешно, болеше ама ми беше толкова смешно. Толкова много се смях тогава.
- Ти си свирила 10 години на пиано, как разбра, че танцът те изразява по-добре?

UNLOCK I - Димитър - пиано

UNLOCK ПРОФИЛ Име: Димитър Горчаков  Дата на раждане: 19 юли 1990 Място на раждане: София  Професия: музикант, пиано

- Каква тема те вълнува в момента?
- Къде се намирам в моето опознаване и разбиране за нещата. Музиката ме изразява и като човек.
- Кога е най-хубаво?
- Когато е най-лично, когато е в мажор. Музиката е интимност, тя е като обяснение в любов.
- Откъде си взимаш?
- От постоянството. Ако не свириш един ден, губиш два. Времето прекарано в музика ти се връща двойно повече.
- Какво е за теб UNLOCK?
- Отключване на мен към другите и влизане в едно много хубаво състояние на споделяне. Както, когато тръгваш на пътешествие, си даваш отговори на въпроси, които не си си задавал.
UNLOCK I - Боряна - фотография

UNLOCK ПРОФИЛ
Име: Боряна Пандова Дата на раждане: 20 септември 1979
Място на раждане: София
Професия: фотограф
Уебсайт:http://www.borianapandova.com/
- Какво е за теб UNLOCK? - Нежен процес. - Какво си откри? - Открих път за работа и формула да изваждам смисъл от взаимоотношенията си с други професионалисти и изкуства.  - Къде те срещна? - Срещна ме в тъмното, в което бях и ме извади на светло.  - С какво те вдъхнови? - Открих хора, без да е необходимо да се натрупа купчина думи, а само факта, че преди два месеца бяхме непознати, а сега си липсваме. Аз получих много любов.  - Как се подготвяш за фотографията? - С много мечтаене и събиране на информация, които се съчетават в един магичен момент. В него трябва да съм много отворена, за да не изпусна човека, бързо да изградя доверието и възможностите за импровизация - това което той е готов да отключи за мен. И там аз за един миг трябва да включа магията и професионализма си.  - Най-специалното нещо, което ти дава? - Фотографията непрекъснато разширява…