Skip to main content

проект идентичност / identity project

 


На 24 март (понеделник) от 19 часа в Център за култура и дебат "Червената къща" предстои премиерата на новия ни проект "Идентичност", в който Ирина и Огнян ще се впуснем в дебрите на народните танци и съвременния пърформанс, заедно с Христина Белева и нейната "чудовищна" гъдулка. Проектът е част от петото издание на платформа "ТриЗависим" в рамките на Софийски Театрален Салон 2014. Същата вечер ще бъдат представени още два проекта - “anti-GONE - it's me” на Галина Борисова и “BIG Gun” на Мартин Пенев. Повече инфо за събитието може да прочетете тук: https://www.facebook.com/events/211973695667390/?ref=22
и в интервюто за NovaNews.
ЗАПОВЯДАЙТЕ !!!

ИДЕНТИЧНОСТ
Авторски проект на Ирина Голева
Участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка) 
Костюми: Велика Прахова 
Инструктор по народни танци: Виктория Керин 

времетраене: 30 минути


„Духовното здраве на един народ се изразява по любовта му към народното творчество.“
Из рекламна брошура за набиране на участници в клуб по български народни танци


„Българско народно творчество“ е общото наименование за произведенията на изкуството и постиженията на културата, предаващи се традиционно от поколение на поколение българи от достатъчно дълго време, за да се забрави името на техния автор. „Съвременно изкуство” е това изкуство, което отговаря на времето, в което се развива. В него присъствието на изпълнителя е централно, той има нуждата да е свободен да изрази себе си и да е отворен към нови техники и различни видове изкуства, които да бъдат използвани в неговата работа.

Пърфорамнс „Идентичност“ проверява връзките и противопоставянето между двата термина в действие и експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци, народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки към темите: хармония/дисхармония, нужда/дълг, спонтанност/представа, диалог/отчужденост. Пърформанс „Идентичност“ е създаден с мотивацията да предложи на аудиторията идеята, свързана със зависимостта на хората да се свързват все по- често със своята идентичност, с нуждата за свързване помежду си чрез усещането за идентичност. От една страна проектът изследва същността на автентичността в средствата на народното творчество и пърформанса и от друга навлиза в сферите на въпросите – от къде идваме, какво ни обединява, народното творчество в момента обединява ли ни и защо от няколко години насам хората ходят масово на курсове по народни танци.


Екипът на „Идентичност” благодари на ТР "Студентина" и танцова школа "Боговица".


Ирина Голева е актриса, автор на 8 независими пърформанса, в които създава собсвена поетика, експериментирайки с живото взаимодействие между текст, движение и музика. Дебютът й като режисьор и актриса на представлението „Пеперудите са всъщност изтребители” веднага е забелязан и получава наградата "Икар 2009" за дебют. През 2011 представление "Ноктюрно - от прахта до сиянието", чийто автор е тя, получава втори "Икар 2011" в категория оригинална авторска музика на живо, а през 2014 музикално танцов пърформанс „Тълковен речник” получава трета награда "Икар 2014" в категория съвременен танц и пърформанс. Заедно със съпруга си актьорът Огнян Голев е основател е на артистичното сдружение „По действителен случай”.


Comments

Popular posts from this blog

Моментни композиции / Compositions of the Moment

Моментни композиции / Compositions of the Moment Перформативно изследване върху принципи на обединение между изкуства / Performative research on principles of unity between arts
Проект „Моментни композиции“ изследва изграждането на принципи в процеса на колаборация между изкуствата, така че те да са равнопоставени, допълващи се, реагиращи в момента. За целта експериментите са свързани с двама актьори/пърформъри, двама музиканти и двама художници.
В две части проследяваме пътя до създаването на обща композиция, като преминаваме през разнообразни комбинации в опити на живо.
Проектът има за цел да отвори възможности за съвместни търсения с артисти и професионалисти, работещи в идентична посока.


Екип:
Ирина Голева – създател и участник
Огнян Голев – актьор и участник
Христина Белева – музикант и участник
Александър Деянов – Skiller – музикант и участник
Велика Прахова – художник и участник
Николай Златанов – художник и участник


ПРЕМИЕРА: 15 ноември от 18:45 във Френски Културен Център (на…

UNLOCK I - the beginning

Сдружение По действителен случай започна репетиции по своя нов двугодишен проект UNLOCK. Очаквайте премиерата на първа част UNLOCK I на 8 и 9 ноември 2017 във Фабрика 126!!!
Екип: Ирина Голева (водещ процеса), Огнян Голев (ръководител на проекта), Искра Даскалова (танцьор waacking), Тони Карабашев (актьор), Тодор Михайлов (народна гайда), Димитър Горчаков (пиано), Андрей Велков (ударни инструменти) и Боряна Пандова (фотография).
UNLOCK I - Andrey - drums

Andrey Velkov is a professional jazz & pop drummer, graduated from the National Music Academy in 2011. He is well known in Sofia with his musician skills, Irish dance beats and participations in various live music bands.
Андрей Велков (ударни инструменти) като част от екипа на проект "UNLOCK I", чиято премиера очаквайте на 8 и 9 ноември 2017 във Фабрика 126, София.