Skip to main content

проект идентичност / identity project

 


На 24 март (понеделник) от 19 часа в Център за култура и дебат "Червената къща" предстои премиерата на новия ни проект "Идентичност", в който Ирина и Огнян ще се впуснем в дебрите на народните танци и съвременния пърформанс, заедно с Христина Белева и нейната "чудовищна" гъдулка. Проектът е част от петото издание на платформа "ТриЗависим" в рамките на Софийски Театрален Салон 2014. Същата вечер ще бъдат представени още два проекта - “anti-GONE - it's me” на Галина Борисова и “BIG Gun” на Мартин Пенев. Повече инфо за събитието може да прочетете тук: https://www.facebook.com/events/211973695667390/?ref=22
и в интервюто за NovaNews.
ЗАПОВЯДАЙТЕ !!!

ИДЕНТИЧНОСТ
Авторски проект на Ирина Голева
Участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка) 
Костюми: Велика Прахова 
Инструктор по народни танци: Виктория Керин 

времетраене: 30 минути


„Духовното здраве на един народ се изразява по любовта му към народното творчество.“
Из рекламна брошура за набиране на участници в клуб по български народни танци


„Българско народно творчество“ е общото наименование за произведенията на изкуството и постиженията на културата, предаващи се традиционно от поколение на поколение българи от достатъчно дълго време, за да се забрави името на техния автор. „Съвременно изкуство” е това изкуство, което отговаря на времето, в което се развива. В него присъствието на изпълнителя е централно, той има нуждата да е свободен да изрази себе си и да е отворен към нови техники и различни видове изкуства, които да бъдат използвани в неговата работа.

Пърфорамнс „Идентичност“ проверява връзките и противопоставянето между двата термина в действие и експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци, народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки към темите: хармония/дисхармония, нужда/дълг, спонтанност/представа, диалог/отчужденост. Пърформанс „Идентичност“ е създаден с мотивацията да предложи на аудиторията идеята, свързана със зависимостта на хората да се свързват все по- често със своята идентичност, с нуждата за свързване помежду си чрез усещането за идентичност. От една страна проектът изследва същността на автентичността в средствата на народното творчество и пърформанса и от друга навлиза в сферите на въпросите – от къде идваме, какво ни обединява, народното творчество в момента обединява ли ни и защо от няколко години насам хората ходят масово на курсове по народни танци.


Екипът на „Идентичност” благодари на ТР "Студентина" и танцова школа "Боговица".


Ирина Голева е актриса, автор на 8 независими пърформанса, в които създава собсвена поетика, експериментирайки с живото взаимодействие между текст, движение и музика. Дебютът й като режисьор и актриса на представлението „Пеперудите са всъщност изтребители” веднага е забелязан и получава наградата "Икар 2009" за дебют. През 2011 представление "Ноктюрно - от прахта до сиянието", чийто автор е тя, получава втори "Икар 2011" в категория оригинална авторска музика на живо, а през 2014 музикално танцов пърформанс „Тълковен речник” получава трета награда "Икар 2014" в категория съвременен танц и пърформанс. Заедно със съпруга си актьорът Огнян Голев е основател е на артистичното сдружение „По действителен случай”.


Comments

Popular posts from this blog

хистерезисна крива

Хистерезисната крива представлява намагнитването на материала в зависимост от това, в колко силно магнитно поле е поставен. Тази крива представлява затворен симетричен контур. В представлението "Пеперудите са всъщност изтребители" я използваме като графично описание, което ще помага за етапите на промяна в персонажа. Елегантна раздяла в девет стъпки.

Суперстъклензмей
В устата ми хиляди парченца смях Натрошени Разбити зъби Водата спря Секунда въздух Смях. До понеделник, а?


Пред мивката – „Houston, we have a problem”
Та седя си и бъркам из помията – малко като Жак-Ив Кусто в неговата мръсна подводница – и търся парцали от предишната пяна. А там плуват корички, обелки от лук и някакви стари целувки. „Houston, we have a problem.” Все едно, не мога да ти вдигна, защото са ми мокри ръцете. Пак го натискаш да звъни телефона. НЕ МОГА ДА ВДИГНА, СЕГА МИЯ ЧИНИИ!!! Ебаси.


Търкауета
Аз съм ток. Подавам си ръка.Здрасти - аз съм най бавната светкавица на света.Преебавка съм..Аз съм остро гл…

UNLOCK I - Боряна - фотография

UNLOCK ПРОФИЛ
Име: Боряна Пандова Дата на раждане: 20 септември 1979
Място на раждане: София
Професия: фотограф
Уебсайт:http://www.borianapandova.com/
- Какво е за теб UNLOCK? - Нежен процес. - Какво си откри? - Открих път за работа и формула да изваждам смисъл от взаимоотношенията си с други професионалисти и изкуства.  - Къде те срещна? - Срещна ме в тъмното, в което бях и ме извади на светло.  - С какво те вдъхнови? - Открих хора, без да е необходимо да се натрупа купчина думи, а само факта, че преди два месеца бяхме непознати, а сега си липсваме. Аз получих много любов.  - Как се подготвяш за фотографията? - С много мечтаене и събиране на информация, които се съчетават в един магичен момент. В него трябва да съм много отворена, за да не изпусна човека, бързо да изградя доверието и възможностите за импровизация - това което той е готов да отключи за мен. И там аз за един миг трябва да включа магията и професионализма си.  - Най-специалното нещо, което ти дава? - Фотографията непрекъснато разширява…

UNLOCK I - Искра - танцьор

UNLOCK ПРОФИЛ Име: Искра Даскалова  Дата на раждане: 13 февруари 1993 Място на раждане: Варна   Професия: танцьор, waacking 

- С какво храниш душата и ума си, за да си Искра, която искаш да бъдеш?
- С време сред природата, музика, танц, книги и връзка със самата мен, която намирам във всички тези неща.
- Кое е последното нещо, което ти беше много интересно? - Взаимоотношенията с хората. Това винаги ми е най-интересно.
- Случка от детството? - Много обичах да карам ролери. И точно веднъж вечер по залез трябваше вече да се прибирам, защото ме викаха от блока, бях карала преди това много много часове и точно на последната права реших, че трябва да се засиля, по възможно най-бързия начин да карам, а не бях падала през цялото каране, всички тези часове, и накрая така паднах точно пред входа, че цялата станах в рани и синини. И тогава ми стана толкова смешно, болеше ама ми беше толкова смешно. Толкова много се смях тогава.
- Ти си свирила 10 години на пиано, как разбра, че танцът те изразява по-добре?